joi, septembrie 03, 2009

HDM ...cum reusim sa tranzactionam o proprietate in Tara Fagarasului?

 20.09.2009
Dar despre inchiriere? Cum putem inchiria locatia potrivita pentru afacerea noastra? Ce ar trebui sa stim si cum sa negociem pretul corect?

Pentru "perioada de seceta", acum cand oferta spatiilor destinate inchirierii este la fel de lipsita de viata ca cererea, ne ramane doar avantajul negocierii directe, corecte. In schimb, ne intrebam totusi care este esalonul, care ar fi standardul pretului corect. Exista asa ceva?

Dezvoltatorii si/sau proprietarii spatiilor destinate inchirierii iau decizii care mai de care mai colorate, unele mai interesante ca alte. Fie ca aleg sa tina un pret ridicat in speranta unui castig mare pe o perioada scurta, fie ca inchiriaza din motive strict pecuniare, cu totii au in comun un singur lucru: detin spatiile. Daca am putea evalua corect, obiectiv, valoarea unui spatiu am putea delimita clar si valoarea chiriei. Daca afacerea mea produce X profit lunar, spatiul are valoarea de vanzare de ex 100.000EUR, chiria lunara ar trebui sa reprezinte valoarea unei rate lunare dintr-o suma de 100.000EUR esalonata pe 10 pana 15 ani, mai pe scurt, 833-555EUR. Cu o singura conditie: sa existe un nivel corect la care ne vom raporta. Dar cum in aceasta perioada stranie, nu exista evaluare, ne vom raporta la buzunar, la infuzie de capital, la esalonare si reesalonare, ca de! "asa-i pi vremi di seceta"!

Totusi, avem nevoie de un spatiu. Ce facem? De ce facem, stim deja. Ramane "cum sa facem" pentru a ramane in avantaj. Calculam. Ne socotim, ne gandim bine. Daca pana acum 1 an semnam contractul cu ochii inchisi, de un an incoace ne foim in pat, nu dormim, ne mai gandim, ne razgandim, povestim, cerem sfaturi, pana ajungem sa negociem. Daca afacerea mea produce un profit lunar de X, chiria nu trebuie sa depaseasca 10-12% din venitul total lunar. Daca depaseste, spatiul respectiv nu e de noi sau afacerea noastra nu necesita inca un astfel de spatiu. Luati-o cum vreti, dar sa deschizi un spatiu pe care il vei inchide in 3-6 luni este o miscare cat se poate de gresita.

Pe de alta parte, vom recunoaste un pret bun din prima conversatie cu proprietarul/agentul imobiliar. Daca intrebam pe ce perioada minima se poate inchiria un spatiu si raspunsul este o luna, 3 sau 6 luni, clar avem de-a face cu stereotipul nr 1: chirie mare, nemotivata, servicii auxiliare scumpe. Daca perioada pentru care se inchiriaza spatiul este de min. 1 an, 2, 3, atunci mai venim de acasa, vorbim cu un stereotip 2: proprietar umblat, iesit in lume cu viziune de perspectiva, cu interes si inclinatie spre profit redus pe termen lung. Asta nu inseamna ca nu poate fi si el scump.

Tot ce scriu aici, s-ar putea sa vi se para putin banal, e adevarat. Aceasta pentru ca incerc mereu sa ma raportez la o anumita scara, la un standard. Va pot spune totusi ca pentru Bucuresti, spatiile de birouri sunt inca foarte scumpe, iar cele pentru spatiile industriale, avantajoase, in schimb oferta este limitata... Pentru alte orase, evident trebuie sa luam in calcul toate caracteristicile.

Daca aveti idee sau aveti un feeling pozitiv cu ce va urma in lunile urmatoare, negociati bine, pozitionati-va intotdeauna in avantaj, ganditi pe termen mediu si lung, nu faceti salturi prea mari, grupul HDM nu recomanda triplul axel cu tulup, iarna inca nu a venit, asa ca nu hibernati!





 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu